Nieuws berichten

Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Voor inbrekers is de zomervakantie de tijd van het jaar om hun slag te slaan. In Lelystad gaan buurtvoorlichters daarom de stad in om bewoners uit te leggen hoe zij zelf de kans op een inbraak kunnen verkleinen. Projectleider Ilsemarysol Ferket legt uit. 

Hoe gaan jullie de komende tijd precies te werk? ,,De komende week bezoeken we zo'n duizend woningen in de Atolwijk. In deze wijk wordt de laatste tijd veel ingebroken. We vertellen de mensen aan de hand van een folder wat zij kunnen doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Als ons zaken opvallen aan de woning, bijvoorbeeld een raam dat open staat of een sleutelbos dat nog in het slot hangt, dan zeggen we dat in zo'n gesprek ook meteen. Met deze actie hopen wij dat mensen het inbrekers deze zomer niet te makkelijk maken."

Wat kunnen wij doen om inbraken te voorkomen? ,,De belangrijkste tip: doe alsof u thuis bent. Zet bijvoorbeeld niet dagen lang de caravan op de oprit. Als die ineens weg is, valt het op. U kunt dit probleem oplossen door een buurtbewoner te vragen zijn auto op uw oprit te zetten. Ook kan de buurman of -vrouw helpen door zo nu en dan uw lichten te laten branden en de post binnen te brengen. Een stapel post is voor inbrekers ook een teken dat u al een tijdje niet thuis bent."

Gaan jullie na de Atolwijk ook andere wijken bezoeken? ,,Waarschijnlijk wel. We zijn nu een paar dagen bezig met deze actie en de reacties die we krijgen zijn heel positief. Mensen waarderen het dat wij meedenken."

terug naar pagina